czwartek, 19 listopada 2015

Zrób to sam – makaron

Zrobienie własnego makaronu jest łatwiejsze, niż może się wydawać. Istnieją różne przepisy na makaron. Może być to makaron zrobiony z wody i z mąki, inne przepisy wskazują, że trzeba użyć wody mąki i jajek. W niektórych przepisach pochodzących wprost z północnych Włoch do ciasta używa się jedynie mąki i żółtek jajek.




Przekonaj się sam jakie to proste. Do obiadu na cztery osoby będziesz potrzebować czterysta gramów mąki. Przesiej ją, wlew wodę i ugniataj, dolewaj wodę w zależności od potrzeb, albo dosypuj mąki, ciasto musi być plastyczne, nie może się kleić, ale nie może być też zbyt twarde. Potem rozwałkuj ciasto bardzo cienko, potem zaś pokrój je na wstążki grubości takiej, jaka będzie ci odpowiadać. Wrzucaj je bezpośrednio do wrzącej posolonej wody, do której wcześniej została wlana oliwa lub olej, gotuj 7-8 minut.



 Z makaronem spaghetti jest trochę trudniej, ale trzeba spróbować. Taki sam kawałek ciasta włóż do  cedzaka i przyciskaj bezpośrednio nad wrzącą wodą.
Kolor makaronu możesz uzyskać poprzez dodawanie soków z roślin, w zależności od tego jaki kolor jest potrzebny. Kolor zielony uzyskasz poprzez soki odciśnięte ze szpinaku, kolor czerwony z pomidorów, a kolor czarny z atramentu kałamarnic. 



Atrament to egzotyczny dodatek, ale można go bez trudu kupić w sklepach z importowaną żywnością, w szczególności śródziemnomorską. Małe słoiczki kosztują od dwudziestu kilku złotych wzwyż, ale jeden taki wystarczy na bardzo długo. Żółty kolor uzyskasz dodając kurkumę, a w bardziej luksusowej wersji dodając wody, w której moczyły się pręciki szafranu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz